Vánoce. Ani se nenadějeme a budou tady. Dva dny zpátky jsme testovali vaše znalosti z prvouky. Včera jsme se podívali na zoubek vaší kreativitě s Barborou. No a dnes si dáme něco na zub.

Otevíráme páté okénko našeho adventního kalendáře. Copak se pod ním asi skrývá?

NA BRONZOVOU NEDĚLI BYCHOM SI MĚLI DÁT NĚCO DOBRÉHO. SVAŘÁK, VAJEČŇÁK NEBO TŘEBA PUNČ. SVAŘÁK ASI KAŽDÝ ZNÁTE A DĚLÁTE SI HO PODLE SVÉHO. DO TOHO SE VÁM MOTAT NEBUDEME. VAJEČŇÁK UMÍ DOBŘE MARTIN, TOMU SE DO TOHO TAKY PLÉST NEBUDEME. ALE TROUFÁME SI NA PUNČ. TADY MÁTE NÁŠ RECEPT NA 4 KLASICKÉ PORCE. BERTE HO, PROSÍM, S NADHLEDEM. AŤ VÁM CHUTNÁ!

1 a půl deci černého čaje (Lipton, Pickwick, Pigi čaj a podobně)

4 deci bílého vína (dobrého vína)

2 deci tmavého rumu (obarvený tuzemák se nepočítá)

2 bio pomeranče (když nebudou bio, nevadí)

1 bio citron (když nebude bio, nevadí)

5 kostek cukru (jedno jestli jestli bílého nebo hnědého)

3 lžíce medu (od včelaře; kdo nesladí, dá jen 2 a půl)

Sáček černého čaje nebo odpovídající množství jeho sypané verze zalejte horkou vodou ideálně o teplotě 93,5° C (plus mínus 5 stupňů je povolená odchylka). Nechte asi 10 minut louhovat, bude pak černý jak uhel. Do hrnce o objemu 1,5 l (může být i větší, menší nedoporučujeme) nalejte bílé víno a rum. Pomeranče a citron pečlivě zkontrolujte, důkladně omyjte a  jemně osušte. Všech pět kostek cukru (pěkně jednu po druhé) poctivě třete o pomerančovou kůru. Nespěchejte. Dejte jim dostatek času, dokud nebudou ze všech stran krásně oranžové a voňavé. Teprve pak je šoupněte do hrnce k rumu a vínu. Teď přijde na řadu vylouhovaný čaj. A taky krásně táhnoucí se med. Pomeranče a citron nožem rozpulte, vymačkejte do poslední kapky šťávu a přidejte ji do hrnce. Nakonec vezměte lžíci a vydlabejte dužinu. Pokud to bude potřeba, pokrájejte ji na malinkaté kousky a přidejte do skoro hotového punče. Ten už jen prohřejte a servírujte.